17 Temmuz 2016 Pazar

Sanal Dolandırıcılık ve Güvenliği

     
 
      İnternet Dolandırıcılığı Ve Güvenliği

İnternet kullanımının artması ile beraber aynı doğrultuda internet dolandırıcılığı yapmak isteyen kişilerde de oldukça büyük artışlar gözlemlenmiştir…
İnternet üzerinden yapılan dolandırıcılık işlemleri acemi kullanıcıların sıklıkla düştüğü basit tuzaklardır. İnterneti bilinçli bir şekilde kullanmaya başladığımız takdirde bu tür tuzaklardan kurtulabiliriz. Bu yazımızdan İnternet dolandırıcılıkları ve bu tuzaklara düşülmemesi için dikkat edilmesi gerekenleri aktaracağız…

İşte İnternet Dolandırıcılığı Ve Güvenliği

1- Aldatmaca e-postalar
İnternet dolandırıcılığı yöntemleri arasında en çok kullanılan yöntemlerin başında gelen bu yöntemde kötü niyetli kişiler şirketler, bankalar ve sosyal ağlar adına mesaj gönderir. Bu mesaj kullanıcının kişisel bilgilerinin vermesi gerektiğine ilişkin bilgileri içermektedir. Kullanıcı gelen e-postanın güvenilir kurumlardan geldiğini düşündüğü için tereddüt etmeden kişisel bilgilerini paylaşır ve dolandırıcıların ağına düşer.
Bu şekildeki dolandırıcılıklardan kurtulmak için asla ve asla güvenilir kişilerden geldiğine inandığınız mesajlarda dahi kişisel bilgilerinizi paylaşmamalısınız.

2- Sahte Siteye Yönlendirme
Acemi internet kullanıcılarını hedefleyen bu internet dolandırıcılığında örnek vermek gerekirse sahte bir site açılır ve bu site tıpkı bir bankacılık sitesi görünür ve kullanıcı bunun farkında olmadan tüm kişisel bilgilerini kendi elleriyle dolandırıcıların eline teslim eder.
Bu tür dolandırıcılık yöntemlerinden kurtulmak için mutlaka girmiş olduğunuz sitenin bir güvenlik sertifikasına sahip olması gerekmektedir yani sayfa URL’sinin başında mutlaka https// kelimeleri olması gerekmektedir. Aksi takdirde bu sitelere asla kişisel bilgilerinizi girmemelisiniz.

3- Sosyal Ağ Dolandırıcılığı
Bu dolandırıcılık yöntemi de en çok kullanılan internet dolandırıcılığı yöntemleri arasında yer almaktadır. Örnek verecek olursak bir arkadaşınızın Facebook, Twitter veya Instagram hesabı çalınarak kontrol edilir daha sonra ise bu arkadaşınızın hesabına girmiş olan kişiler sizden bu hesap vasıtasıyla zor durumda olduğunu ve acil paraya ihtiyacı olduğu söylenir. Sizde arkadaşınız olduğuna inanarak istediği banka hesabına parayı yatırırsınız.
Bu tür dolandırıcılıklarla karşılaşmamak için arkadaşlarınız tarafından sizden sosyal medya aracılığıyla böyle bir istek gelir ise mutlaka arkadaşınızı telefon ile arayın ve onun mesajı yazan kişi olduğunu doğrulayın.
Yukarıda saydığımız en popüler dolandırıcılık yöntemlerine düşmemek için mutlaka bilinçlenmelisiniz. İnternet kullanımı konusunda bilinçlenmeden asla ve asla bilmediğiniz sitelere giriş yapmamalısınız. Bilgisayarlarınızı anti-virüs programları ile korumalısınız. Son olarak internet alışverişleriniz de sıkıntılar yaşamamak için de sanal kart ödeme yöntemlerini kullanmalısınız.



Paykwik ve Paykasa Distribütör' ü smartpin.org bilginize arz eder.

1 yorum:

  1. Paykasa ödeme seçeneği olarak Paykasa seçeneğini sunan yüzlerce web sitesinde kullanılabilir. Sürekli olarak yeni siteler ekliyoruz. Eğer en çok kullandığınız sitede Paykasa seçeneği yoksa, bize söyleyin, biz de bu konuda neler yapabileceğimize bir bakalım.

    YanıtlaSil